Vakantiedrempels

Marktbevraging

“Ik zou graag eens zoals een koning behandeld worden!”

Mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen drempels ervaren om op vakantie te gaan. BAGAGE voerde tijdens de zomer van 2024 een marktbevraging bij organisaties die langer durende zorg voorzien. Op 16 locaties (Herstelacademie, Psychiatrische Verzorgingstehuizen, Initiatieven Beschut Wonen, Psychosociaal revalidatiecentrum, ontmoetingshuizen, dagziekenhuis) werden er groepsgesprekken gehouden met in totaal 190 personen. Verder vond er ook een online bevraging plaats bij de leden van vzw Uilenspiegel. In totaal werden er 16 vragen gesteld. Met deze antwoorden gaat de BAGAGE aan de slag om een mooi, op maat gemaakt, vakantieaanbod te ontwerpen.

Uit de bevraging blijkt dat mensen met een psychische kwetsbaarheid over het algemeen minder op vakantie gaan omdat ze een aantal drempels ervaren. Voorbeelden hiervan zijn het niet georganiseerd krijgen, een ontoereikend financieel budget of een back-up nodig hebben. Op vakantie gaan met lotgenoten lijkt positief ontvangen te worden omdat men dan gewoon zichzelf kan zijn doordat men de psychische kwetsbaarheid niet dient weg te steken. Daarnaast lijkt het van belang iemand in de groep te hebben dat je kan vertrouwen of aanspreken als het minder goed met je gaat.

“Gewoon mijn psychische kwetsbaarheden even achter kunnen laten. Samen met mensen waarbij ik gewoon mezelf kan zijn, zonder mijn psychische kwetsbaarheden te moeten verbergen.”

vzw BAGAGE trok alvast enkele conclusies uit de bevraging:

  • Voorafgaandelijk wordt er een intakegesprek georganiseerd zodat de reisleider en de vakantiedeelnemer elkaar al leren kennen en kunnen bevragen. Voelt de vakantiedeelnemer een klik met de reisleider? Lijkt er een match tussen de vakantiedeelnemer en de aangeboden vakantie?
  • Omdat reizen met onbekenden spannend kan zijn wordt er op voorhand een groepsbijeenkomst gepland waarbij vakantiedeelnemers elkaar al leren kennen en het reisprogramma kort wordt toegelicht.
  • Er wordt, op basis van de marktbevraging en gesprekken tijdens de vakanties, een reisaanbod gedaan. Daarin wordt de bestemming, transport, activiteiten en maaltijden toegelicht. Er wordt echter steeds ruimte gelaten om al dan niet deel te nemen aan activiteiten. Zodoende kan men, indien men dat wenst, zich even uit de groep terugtrekken om tot rust te komen.
  • Bij een groot deel van de doelgroep zijn er financiële zorgen aanwezig. Op reis gaan en een sociale onderneming uitbouwen kost echter geld. Daarom gaat vzw BAGAGE steeds op zoek naar extra financiële, personele en materiële middelen om de vakanties zo goedkoop als mogelijk aan te bieden. Er kan indien nodig ook een voorafgaand afbetalingsplan afgesproken worden.
  • De reisleiding bestaat telkens uit minstens één psychiatrisch verpleegkundige en één vrijwilliger. Medicatietoezicht en/of medicatietoediening kunnen besproken worden. Beheer van sigaretten en zakgeld is bespreekbaar.
  • Het moet plezant zijn!

“Voor mij is vakantie: gewoon op het strand gaan liggen met een fles cola. Daarvoor moet ik wel nog eerst een zak met geld vinden…”